Nøglen til et sundt og aktivt liv

Mange i den tredje alder har et for lavt aktivitetsniveau i forhold til anbefalingerne. Det har store konsekvenser for både den fysiske og mentale sundhed og for følelsen af handlefrihed og livskvalitet. Netop derfor er der stort potentiale i bofællesskaber med træningsfaciliteter lige udenfor hoveddøren.

Den fysiske aktivitet falder naturligt, jo ældre vi bliver. Kroppen svækkes, mens risikoen for sygdomme stiger, og det får mange til at blive hjemme på sofaen. I 2022 udkom ”Den Nationale Sundhedsprofil” – en ny, omfattende sundhedsrapport omkring sundhed, trivsel og sygdom med besvarelser fra over 180.000 danskere.

Her blev det tydeligt, at mange seniorer ikke får bevæget sig tilstrækkeligt. Næsten 75 % over 75 år er fysisk inaktive, og det gælder desuden for seks ud af hver tiende mellem 65 og 74 år. Det kan have store konsekvenser for den enkeltes livskvalitet og integritet, da dét at kunne klare sig selv længst muligt er forbundet med et godt liv.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne skal være aktive mindst en halv time om dagen for at opretholde en sund krop. Men det er et mål, som mange har svært ved at nå, selvom de ønsker det anderledes. Ifølge rapporten Ældreprofilen 2019” fra Sundhedsstyrelsen vil mange ældre gerne ændre den dårlige kurs.

Men hvad skal til for at få os ind i gode træningsrutiner? Det er et komplekst spørgsmål uden lette løsninger. Tallene taler sit tydelige sprog, så der er behov for at sætte ind på området. Dertil kommer, at mange i den tredje alder også oplever ensomhed i hverdagen – det mentale helbred halter desværre lige så meget som det fysiske.  

Her kommer bofællesskaber ind i billedet som en del af løsningen til en mere meningsfuld tilværelse.

Holmsø Boligresorts: Træning tilpasset aktive voksne

Når Holmsø Boligresorts i Silkeborg slår dørene op i foråret 2023, kan beboere se frem til et moderne byggeri med lejligheder af høj kvalitet. Og de kan glæde sig til at dele hverdagen med 100 andre ligesindede, der også har stået på ventelisten til at bo i et ‘boligresort’.

Bag den betegnelse gemmer der sig sociale elementer fra de traditionelle bofællesskaber, såsom fællesspisning, korsang og foredrag.

Men der tilbydes også ekstraordinære faciliteter, der muliggør et fysisk og aktivt liv – i særdeles tæt afstand til hjemmet. Fitnessafdeling, gymnastikrum, wellnessafdeling med modstrømspool og undervandsløbebånd, som alle giver skånsom træning for led. Træningsfaciliteterne i Holmsø er nøje udvalgt for at understøtte den fysiske formåen på bedste vis.

Vibeke Harlund er ledende aktivitetsvært i Holmsø Boligresorts og har omfattende erfaring med træning af aktive voksne. Som aktivitetsvært faciliterer hun fællesskabet og hjælper beboerne med at få stablet arrangementer på benene. Hun forklarer, at træningen i Holmsø både handler om den biologiske sundhed og det sociale:

De mange træningsfaciliteter danner rammen om et fællesskab, hvor vi kan engagere og motivere hinanden. Faciliteterne gør det muligt at holde os i god fysisk form, så vi kan være selvhjulpne så lang tid som muligt – men det handler i lige så høj grad om det mentale helbred.
Vibeke Harlund
Vibeke Harlund
Ledende aktivitetsvært og konceptansvarlig

Fysisk aktivitet har stor betydning for det gode liv

Udover den halve times aktivitet om dagen anbefaler Sundhedsstyrelsen at træne to gange ugentligt at vedligeholde kondition, muskelstyrke og knoglestyrke med træning af høj intensitet. Alsidig træning giver større styrke og udholdenhed og er godt for både hjerte og lunger.

I en rapport fra Sundhedsstyrelsen om det gode ældreliv peger de på WHO’s definition af ‘sund aldring’. Sund aldring handler ikke længere kun handler om fravær af sygdom – men om at kunne gøre det, der er værdifuldt for den enkelte. Eksempelvis at opfylde grundlæggende behov, udvikle sig, have sociale relationer og være fysisk mobile. 

Det tilslutter Vibeke Harlund sig:

“At blive ældre, men stadig at kunne klare hverdagens gøremål gør, at integriteten bevares. Du undgår at lægge dit liv i hænderne på andre og blive afhængig af hjælp. Det styrker selvfølelsen”, fortæller hun og uddyber: 

“Selvom mange har lysten til at træne, kan det måske være svært at finde et sted i nærheden, der er skræddersyet til deres behov. Når jeg taler med kommende beboere om faciliteterne, fortæller de, at de ikke er vant til den slags træning. Men at de har et ønske om det. I Holmsø bliver adgangen til træning helt enkelt nemmere”.

I fitnessafdelingen i Holmsø Boligresorts er der rig mulighed for at få pulsen op.
I fitnessafdelingen i Holmsø Boligresorts er der rig mulighed for at få pulsen op.

De sociale relationer bliver styrket gennem holdtræning   

Sundhedsrapport fra 2022 peger på den stigende ensomhed blandt danskere i den tredje alder – og flere angiver, at de er “uønsket alene”. I et bofællesskab er der mulighed for at løse den problemstilling.

Hvor beboere i fitnessrummet kan lave individuel styrketræning, kan fællesskabsfølelsen blomstre i gymnastiklokalet. Her vil der være masser af former for fælles- og holdtræning. Vibeke Harlund fortæller:

“Styrketræning er én af de bedste former for træning for aktive voksne, da det styrker både muskler og balance. Men mening i hverdagen står øverst på dagsordenen i Holmsø. Derfor tilbyder vi alt fra yoga, vandreture, cykelture, håndarbejde, vinsmagning og kor i samarbejde med beboerne. Det skaber værdi at have medbestemmelse og skabe noget for andre”, siger hun og fortsætter:

“Det er også et vigtigt element i forhold til træning. Ser man, at andre styrketræner eller deltager i holdfitness, kan det smitte af på ens egne rutiner. Spejlingen er positiv og kan motivere til den fysiske udfoldelse”.

Træningsfaciliteterne er et aktivt tilvalg

I Holmsø Boligresorts er alle aktiviteter et frivilligt tilvalg, Og netop fordi det er et tilvalg, kan det give endnu mere mening, ifølge Vibeke Harlund:

Når du har valget, gør det ikke noget, at du fravælger det en dag. Sidder du derimod derhjemme uden nogen at følges med, kan det bidrage til ensomhedsfølelsen. Her skal de ikke sørge for at lave aftaler på egen hånd, vi hjælper og engagerer dem, så det er nemmere at skabe relationer – blandt andet gennem de fysiske aktiviteter.
Vibeke Harlund
Vibeke Harlund
Ledende aktivitetsvært og konceptansvarlig

Med et serviceret bofællesskab som Holmsø er der rig mulighed for at holde sig i gang både fysisk og mentalt. Den tætte afstand til træning kombineret med nye relationer kan i den grad være med til at rykke ved de udfordringer, som Den Nationale Sundhedsprofil belyser.

Er du interesseret i at komme på venteliste til et kommende boligresort? Eller ønsker du at høre mere om de forskellige faciliteter?

Måske du også kunne været interesseret i 

Flot omtale af Holmsø Boligresorts

15 maj 2024

"Det er som om man er på ferie!" Vi har fået flot omtale med både forsiden og to store artikler i "Erhvervsmagasinet Vækstjylland". 

Hverdagen i Holmsø

23 november 2023

Efter en helt fantastisk åbningsfest i sommers, er der nu fuld gang i hverdagen i Holmsø og inden længe er alle beboerne flyttet ind i deres nye lejligheder.